Waterval foto bij blog eerst schrijven dan redigeren

Teksten schrijven is soms lastig. Gebruik je wel de juiste woorden om je klanten aan te spreken? Is dit woord goed genoeg of is er een beter woord? Zetten deze woorden aan tot verkoop?
Het kan je allemaal behoorlijk in de war brengen en misschien leidt het wel tot zelftwijfel. Zo verdwijnt de lol van het schrijven als sneeuw voor de zon. Maar je hebt als ondernemer toch teksten nodig voor je nieuwsbrief, blog of website. Hoe ga je nu te werk?

Zorg dat je er plezier aan beleeft! Pak je laptop of je schrijfblok & pen en ga gewoon schrijven. Ga in eerste instantie alleen maar schrijven. Laat een waterval aan woorden uit je vingers of pen stromen. Volg je gevoel en schrijf alles op wat in je opkomt. Niet bij nadenken maar doen. De criticus komt straks aan de beurt. Blijf in de flow, blijf schrijven.

Pas wanneer de woordenstorm is gaan liggen, ga je terug lezen. Niet eerder! Pas wanneer je voor het eerste zicht klaar bent, ga je lezen, beoordelen en corrigeren. In je haast heb je misschien taalfouten gemaakt, die je nu kunt wegpoetsen. Ook is het nu pas tijd om te broeden op eventuele meer geschikte woorden. Je kunt hier en daar een woord vervangen, zinnen schrappen of de volgorde omgooien.

Ná het schrijven is het pas tijd om te redigeren, niet tussendoor. Tussentijds redigeren verstoort je flow & creativiteit en het kan irritatie & tegenzin veroorzaken. Zorg dat je in de flow en ontspannenheid blijft. Dan komt de tekst lekker op papier. Het finetunen is voor een later moment.

Dus… eerst schrijven, dan redigeren.

 

Verhalen van mijn klanten

Laat je inspireren door onderstaande verhalen van ondernemers. Meer ervaringsverhalen lees je hier