creatief schrijven

Creatief schrijven is leuk! Je weet van tevoren nooit waar je pen jou heen brengt. Op een reis met onbekende bestemming. Waar ga je dit keer heen? Wat zal je beleven? Iets vrolijks of misschien verdrietig?

Elke 3e donderdag van de maand is er het Schrijfcafé. Een ontspannen ochtend die in het teken staat van creatief schrijven. En waar emoties er mogen zijn…
Voor de afgelopen decembereditie koos ik het thema Merry Christmas. Zelf ben ik een ‘sucker’ voor de kerstperiode en ik wilde die vreugde delen met de deelnemers. Kaarsjes en kerstkransjes op de tafel in de bibliotheek van wijkcentrum De Prinsemarij, een kerstboom stond er al, alleen de kerstmuziek ontbrak ;-). Ook de schrijfoefeningen voor de deelnemers had ik in een kerstjasje gestoken. De één waardeerde dat, de ander iets minder.
Na het schrijven van een paar korte verhaaltjes, aan de hand van de oefeningen die ik aanreik, vraag ik de deelnemers of ze iets van hun werk met de groep willen delen. Of ze de anderen willen meenemen op hun reis. Dan gebeuren er mooie dingen. Eén van de deelneemsters deelde haar verhaal over een mandarijn. Al schrijvend was zij terecht gekomen bij de schoolkeuze voor haar dochter en haar twijfels hierover. Met het voorlezen kwam de emotie los en liet ze haar tranen de vrije loop. Een knuffel, een zakdoek en een bemoedigend woord waren de reacties van de anderen. De emotie werd door iedereen gedragen… het mocht er zijn.
Een volgende schrijfoefening kwam voort uit een kerstkaart. Bekijk de kaart met aandacht en beschrijf wat het in je oproept. En dan kan er van alles getriggerd worden. Zo ook de frustratie over kerst en de feestdagen. Op een smaakvolle en smakelijke wijze ventileerde één van de deelneemsters dit. Het gevolg? We hebben er, met zijn allen, hartelijk om gelachen! Ook die emotie mocht er zijn.
In het Schrijfcafé gebeuren mooie dingen. Op reis gaan in jezelf en kijken wat er op dat moment in jou speelt. Verwoorden wat er gehoord wil worden. En wil er niets gehoord worden of wil je jouw verhaal niet delen met de groep… ook prima. Een ontspannen ochtend met creatief schrijven, daar gaat het om. En soms met een vleugje emotie.

 

PS. Het idee voor deze blog borrelt bij me op… ik ga direct zitten aan mijn eettafel met schrijfboekje en pen. Mijn pen raast als een idioot over het papier, hij is bijna niet bij te houden. In één ruk schrijf ik over deze ervaring. Wat kan ik hier van genieten, van dit proces, van deze reis. De kick die het geeft. De vrijheid hebben om te vertellen wat er in mij speelt. Daar ben ik dankbaar voor!

Verhalen van mijn klanten

Laat je inspireren door onderstaande verhalen van ondernemers. Meer ervaringsverhalen lees je hier