IW Lia sept 2018 3

Samen met een collega-ondernemer wandel ik in de natuur. We praten over het ondernemerschap en delen ervaringen. Elke Inspiratiewandeling heeft een eigen invalshoek.

Samen met Lia van den Berg wandel ik door de Hel- en Zuilespolder van de Dordtse Biesbosch. Het is een prachtige herfstdag… een strakblauwe lucht en de zon schijnt waardoor de temperatuur aangenaam is. Lia is verbeeldend therapeut. Met haar bedrijf NeCo Verbeeldende therapie helpt ze vrouwen om ál hun emoties te omarmen. Het thema voor onze Inspiratiewandeling was dan ook snel gevonden: ondernemen vanuit je gevoel.

Ondernemen is voor Lia meerdere dingen. “De dingen op mijn manier doen en mijn eigen plan trekken. En mijn eigen keuzes maken. Ik word er blij van dat ik precies kan doen wat ik wil en hoe ik dat wil. Welke workshops en cursussen ik organiseer, met welke onderwerpen en tegen welke prijs. Ik ben mijn eigen baas en niet aan regels gebonden… dat is toch heerlijk?” kijkt Lia me glimlachend aan. Iets serieuzer gaat ze verder: “Het is soms ook risico’s nemen. Bijvoorbeeld wanneer je een nieuwe workshop aanbiedt, een zaaltje huurt en er vervolgens geen deelnemers zijn. Ondernemen vind ik ook uit je comfortzone stappen. Je moet jezelf in de schijnwerpers zetten en dat vind ik kwetsbaar. Het is toch een deel van jou dat je aan de wereld toont… stel dat het afgewezen wordt?”IW Lia sept 2018 4

We staan even stil en kijken over het water. De spaarzame wolken aan de hemelsblauwe lucht vormen het ‘boter-kaas-en-eieren-spel’. “Soms vind ik ondernemen ook spelen”, vervolgt Lia. “Jezelf afvragen of je iets kunt om het dan maar gewoon uit te proberen. Het is leerzaam; je ontdekt nieuwe talenten”.

We vervolgen ons pad over de dijk met uitzicht over het weiland en ik stel Lia de vraag wat voor haar ondernemen vanuit haar gevoel is. “Ondernemen vanuit mijn gevoel betekent vooral dicht bij mezelf blijven. Dingen doen die bij me passen en continue voelen of ik er blij van word. Als coach coach je ook jezelf. Het is een voortdurend groeiproces”.

"Tijdens het coachen ben ik altijd mezelf"

 IW Lia sept 2018 Tiki Ei

Haar opleiding en de mensen die ze begeleidt, hebben haar veel gebracht. Het waren spiegels voor haar. Tijdens de eindopdracht van één van de opleidingen moest ze een presentatie geven over wat de opleiding haar had gebracht. Ze maakte een ‘zelfportret’ in de vorm van een ei. Dit ei weerspiegelt haar eigenschappen.

“Ik heb gekozen voor een eivorm omdat het ei onder andere symbool staat voor nieuw leven; de daadwerkelijke scheppingskracht is al in het ei aanwezig. Een ei moet blijven schommelen. Ik bezit een aantal kwaliteiten die in eerste instantie met elkaar in tegenspraak lijken te zijn, maar in de praktijk elkaar juist in evenwicht houden. Aan de onderkant van het ei zitten mijn ‘aardse’ kwaliteiten en aan de bovenkant mijn meer ‘spirituele’ kwaliteiten. Als coach sta ik met beide benen op de grond, maar ik ben ook spiritueel (niet alles is verklaarbaar). Ik beschik over een gedegen opleiding, maar ik vertrouw ook op mijn intuïtie. Ik beschouw de problemen van mijn cliënten als een serieuze zaak, maar zet ook humor in om de druk van de ketel te halen. Als het nodig is, zal ik mijn cliënten confronteren, maar ik bezit ook een groot inlevingsvermogen. En wat het allerbelangrijkste is: ik doe dit alles met mijn Hart en uit Liefde!

“Ik heb daar leren voelen”

IW Lia sept 2018 1

We onderbreken onze wandeling om op een bankje te gaan zitten. Toen ik Lia jaren geleden leerde kennen, leefde ze meer vanuit haar hoofd. “In de beginperiode was het wel meer vanuit moeten, heel erg willen en erg trekken (overigens zonder resultaat). De opleiding ZijnsOriëntatie heeft een switch in werking gezet. In het begin vond ik de opleiding doodeng, want het ging over mij, mijn gevoel en wat ik belangrijk vind. Maar ik heb daar leren voelen. Ik heb geleerd om verantwoordelijkheid te nemen voor mijn eigen gevoelens en om liefdevol naar ze te kijken. Om mezelf te omarmen met alles wat in mij is”, legt Lia uit.

Is ondernemen vanuit je gevoel makkelijker dan vanuit je hoofd vraag ik haar. “Ja zeker, ik vind het makkelijker en prettiger”, beantwoordt Lia mijn vraag. “Door de zelfacceptatie ben ik vriendelijker voor mezelf, jaag ik mezelf niet op en hoef ik niet perfect te zijn. Ik ben wie ik ben, als mezelf en als therapeut”.

We verlaten het bankje en wandelen verder, de stilte van de natuur in. Ik ben nieuwsgierig naar de uitdagingen van deze manier van ondernemen vanuit je gevoel. Lia glimlacht. “Laat je niet gek maken door alle marketingtrends en alles wat je om je heen ziet. Steeds blijven voelen… ‘moet ik dat dan ook’? ‘Maar wil ik dat dan wel’? Ik schiet ook wel eens terug in mijn hoofd, hoor. Dan geef ik mijn hoofd een schop onder zijn kont en spreek hem toe. Ik moet blijven doen wat bij mij past, op een manier die bij mij past”.

IW Lia sept 2018 2We staan stil om een boomstam in de vorm van een bruggetje te bewonderen. “Laatst heb ik de tagline op mijn website veranderd. Het is nu ‘Luister naar je hart, gebruik je hoofd en volg je ziel’. Je hoofd en je hart moeten allebei in evenwicht zijn. Je hebt je hoofd ook nodig om realistisch te blijven. Soms gaat de één voorop, soms de ander. Maar het hart voorop werkt bij mij beter”, lacht Lia.

Wil jij een keer deelnemen aan de Inspiratiewandeling?
Neem dan contact met me op.

Verhalen van mijn klanten

Laat je inspireren door onderstaande verhalen van ondernemers. Meer ervaringsverhalen lees je hier