IW Linda juni 2018 1

Samen met een collega-ondernemer wandel ik in de natuur. We praten over het ondernemerschap en delen ervaringen uit. Elke Inspiratiewandeling heeft een eigen invalshoek.
In deze eerste editie bespreek ik met Linda Snijders de combinatie ondernemerschap – moederschap.

Op onze blote voeten lopen we door het losse zand over het strand van Kijkduin. We naderen de branding. Het is eind juni en het zeewater voelt nog fris aan onze voeten.
Voordat Linda haar eigen bedrijf startte, werkte ze als secretaresse bij Rijkswaterstaat. Ze voelde zich er niet gelukkig en besloot voor zichzelf te beginnen… midden in haar zwangerschap. “Het naderende moederschap is voor mij de trigger geweest om mijn eigen bedrijf te starten. Ik wil mijn werk wel leuk vinden. Ik wil gelukkig zijn als mens om zo ook een goede moeder te kunnen zijn”, legt Linda haar keuze uit. En zo werden Your second you en Thomas in 2015 geboren.

“Je eigen bedrijf hebben is het leukste, het fijnste, het meest spannende en het meest enge dat er is. Je wordt ontzettend terug geworpen op jezelf”

Grenzen aangeven
Voor Linda is het proces van combineren van ondernemerschap en moederschap met vallen en opstaan verlopen. “Het is een kwestie van goed je eigen grenzen bewaken en goede afspraken maken met je klanten. Maar goed mijn grenzen bewaken blijft mijn leerpunt”, lacht Linda. “Zodra je over je grenzen heen stapt, wordt je vanzelf terug gefloten door je lichaam en je omgeving. Dat heb ik in het eerste jaar ervaren. De verandering van je leven, nu er een kind bij is… hoe werkt dat? Achteraf ben ik te hard van stapel gelopen vanwege bewijsdrang”.
Linda haar kracht ligt in het meer (willen) doen voor haar klanten dan haar klanten van haar als hun Virtueel Assistent vragen. Nog voordat we het strand opliepen, zag ze op de boulevard iets dat interessant kan zijn voor één van haar klanten. “Even een foto maken en naar Samira appen, hoor”, zegt ze enthousiast. Linda werkt 24 uur per week, maar zoals vele ondernemers overschrijdt ze (soms) makkelijk deze grens.

IW Linda juni 2018 6We gaan even zitten op het warme zand en kijken naar de kinderen die in het water spelen. Linda vertelt als trotse moeder in geuren en kleuren over haar ruim 2,5 jaar oude zoontje in zijn ‘ik ben twee dus ik zeg nee’-fase.
Maar twee rollen tegelijkertijd hebben ervaart ze soms ook wel als een uitdaging. Goed kaderen – of het werk of het kind – is haar oplossing. “Zo ligt er bij ons thuis geen gsm op de eettafel tijdens het avondeten. Gewoon één ding tegelijk en daar met je volle aandacht mee bezig zijn. Daar ben ik wel in gegroeid. Voorheen wilde ik nog wel eens e-mails van klanten afhandelen terwijl Thomas ’s avonds naar bed was. Maar ik werd er onrustig van. Nu werk ik alleen overdag, om in de avonden nog tijd voor mezelf te hebben, voor bijvoorbeeld sport”.

Die vrijheid om je eigen agenda zelf in te vullen en te bepalen ziet Linda als een groot voordeel van moeder en ondernemer zijn. “Jaaaa, VRIJHEID, met hoofdletters, dat is het positieve aan mijn twee rollen. Als er met Thomas iets is op de dagopvang, kan ik binnen 5 minuten bij hem zijn. En heb ik zin om met mijn zoontje te spelen in de ballenbak? Dan ga ik! Het vrij zijn, het doen en laten wat ik wil… heerlijk. Als het werk maar gedaan wordt”.

We begeven ons naar een strandtent en bestellen een smoothie. Ik vraag Linda hoe haar echtgenoot staat tegenover haar keuze om ondernemer én moeder te zijn. “Zonder de steun van Mario had ik het niet gekund. Hij zag ook dat ik ongelukkig was met mijn baan in loondienst bij Rijkswaterstaat. Het enige dat hij wil, is dat ik gelukkig ben. Maar ook mijn directe omgeving zoals mijn ouders, broer en schoonouders staan achter mijn keuze. Allemaal denken ze met me mee wanneer ik ergens mee zit. Daar ben ik erg blij mee”.IW Linda juni 2018 5

Op de vraag wat haar vooruitzichten zijn, antwoordt ze glimlachend: “Vooral veel genieten en gelukkig & dankbaar zijn dat ik het allebei kan en mag doen”. Schommelend in ons ‘halve ei’ nemen we nog een slok van onze smoothie en proosten op het goede leven.

Wil jij een keer deelnemen aan de Inspiratiewandeling?
Neem dan contact met me op.

Verhalen van mijn klanten

Laat je inspireren door onderstaande verhalen van ondernemers. Meer ervaringsverhalen lees je hier